Šćap

Uštap. Puni mjesec. Prirodna pojava koja fascinira znanstvenike, ali i opću populaciju. Mnogi se kunu kako tijekom uštapa ne mogu spavati, neki, pak, objašnjavaju svoje nasilno ponašanje punim mjesecom. Znanstvenici su povezali ponašanje nekih životinja s utjecajem uštapa. Misli se da ono utječe na plodnost, rast, zacijeljivanje rana, promjenu raspoloženja, porast kriminala.

Kako god bilo, vjerovali mi u to ili ne, postoje li znanstveni dokazi ili ne, pun je mjesec jako utjecao na život naših starih. Na njihova vjerovanja. Mnoge priče, pogotovo one strašne, događaju se upravo tijekom tog razdoblja. Sjetimo se samo priča o vukodlaku. Pun mjesec omogućuje čovjeku da se pretvara u vuka. To bismo vrlo lako mogli povezati s onim vjerovanjem da mjesec utječe na naše raspoloženje pa se, stoga, pretvaramo u zvijer.

No, čak i ako ne ulazimo u praznovjerja, pokušajmo zamisliti kako je nekada život izgledao, prije uvođenja umjetnog svijetla, odnosno električne energije. Noću su ulice i putovi bili u potpunom mraku, a mjesečina je bila jedini izvor svijetlosti. Tijekom punog mjeseca ta je svijetlost bila intenzivnija, stvarala je veće sjene. Ptice su intenzivnije komunicirale (pogotovo sove), a ljudi su manje spavali. Možemo samo zamisliti kako je to sve moglo utjecati na njihovu maštu. Srećom, naši su stari za sobom ostavili mnoge anegdote, priče inspirirane događajima tijekom uštapa i to uglavnom prenoseći ih usmenim putem pa je neka strašna priča prenošenjem postajala još strašnija, nekakav šum u grmlju postajao je čudovišni stvor (u Istri bi to možda bio Mrak ili Orko), sjena grane na vjetru postajala je stara vještica s kraja sela.

Uštap je mistično razdoblje povezano s mnogim tradicijama pripovijedanja stoga sam i ja odlučio svakoga uštapa objavljivati po jednu epizodu podcasta “Kantuôn Ćakuluôn”. U svakoj ću epizodi predstaviti, usmenim pripovijedanjem, jednu istarsku narodnu priču.

Prva epizoda, “Vrajži ragač”, na programu je već sutra, 16. veljače 2022. kada puni mjesec bude visoko iznad nas.

Photo by Andi Bančić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s